Категории: ВПК

F-16 для України: чи можливо «встати у чергу»

США вклали 62 млрд доларів у виробництво F-16 для іноземних країн

Оновлення вітчизняної авіації, на фоні завершення експлуатаційних можливостей українських МіГ-29 та Су-27, вже закладено у Візію Повітряних Сил Збройних сил України до 2035 року.

Відповідно до неї, для переоснащення тактичної авіації необхідно 200 млрд грн, приблизно 7 млрд доларів, які мають поступово виділятися враховуючи поетапні витрати та виробничі цикли.

Питання на чому літати стає для ВПС Укрїани все більш актуальним

І почати процес закупівлі літаків необхідно вже найближчим часом, бо кількість МіГ-29 та Су-27 через вичерпання ресурсів експлуатації, почне стрімко знижуватись вже у 2025 році, зі списанням останніх радянських винищувачів на початку 30-х років.

Візія Повітряних Сил Збройних сил України до 2035 року показує строки експлуатації МіГ-29 та Су-27

Водночас варіантів для заміни цих літаків не так вже і багато. Одним з них є американський F-16 від Lockheed Martin.

І враховуючи те, що Пентагон влітку минулого року підписав з цією компанією масштабний 10-річний контракт на виробництво нових F-16 за програмою Foreign Military Sale, Україна може встигнути «встати у чергу» за цими літаками.

У США експлуатується понад 600 одиниць F-16

Точна кількість F-16 за цим контрактом не називається, але на першому етапі має бути вироблено 90 літаків для чого виділяється до 4,8 млрд доларів, з яких 2,8 млрд піде на створення базової конфігурації та від 1 до 2 млрд на оснащення літаків додатковими системами.

Таким чином ціна одного F-16, особливо враховуючи великий простір конфігурацій, може фігурувати у розмірах від 43 до 55 млн доларів за одиницю.

ВПС Польщі з 2006 року почала отримувати законтрактовані 48 F-16 block 52

Тобто загальний об’єм виробництва F-16 до 2031 року може становити 1,1-1,4 тисячі одиниць. Додамо, що з 1973 року вироблено вже 4,6 тисячі F-16 різних модифікацій, що зробило цей літак наймасовішим винищувачем четвертого покоління.

Проте слід враховувати, що фінальна вартість літаків для країни-покупця може різко відрізнятися від цифр, які фігурують у контракті з Lockheed Martin.

F-16 відноситься до класу легких багатофункціональних винищувачів

Наприклад, у 2019 році Міноборони США та Словаччина узгодили контракт на постачання 14 винищувачів у найновішій на цей час версії F-16V Block 70/72. Контракт з виробником передбачав витрати у розмірі 800 млн доларів, тобто по 57 млн за один літак.

Але загальна сума договору зі Словаччиною склала 1,8 млрд доларів, в яку було додано вартість озброєння, додаткового оснащення, запчастин, навчання 22 пілотів та 160 членів наземного персоналу.

Одна з переваг F-16 — низька вартість однієї години польоту, близько 15 тисяч доларів

У 2019 році Болгарія замовила 8 винищувачів у цій же версії загальною вартістю контракту, включно із додатковими послугами, у розмірі 1,2 млрд доларів.

Тобто для кінцевого споживача фактична вартість одного боєготового F-16 може складати 130-150 млн доларів.

У багатьох країнах розглядались лише дві альтернативи МіГ-29: F-16 або Gripen JAS-39

Таким чином, враховуючи розміри оборонного бюджету України на закупівлю всього озброєння, включно із ремонтом та модернізацією, у розмірах близько 810 млн доларів, питання оновлення авіаційного парку може бути лише національною програмою із відповідним фінансуванням.

Олег Катков

Теги: F16

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 09.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 09.05.2024 1. Україні варто продовжувати бити по російських НПЗ. - Атаки…

9 часов назад

Зеленський призначив командувачем ССО Олександра Трепака

Президент Володимир Зеленський звільнив Сергія Лупанчука з посади посади командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ і призначив на цю посаду Героя…

15 часов назад

Щодо звільнення Кубракова

Мене зараз постійно просять про коментар щодо звільнення Кубракова (оскільки я багато років пишу про корупцію в будівництві). Але я…

15 часов назад

Минулої доби російські окупанти обстріляли 14 населених пунктів Херсонщини

Протягом минулої доби російські загарбники завдали ударів по населенню Велетенського, Кізомису, Станіслава, Інженерного. Понятівки, Садового, Антонівки, Білозерки, Берислава, Михайлівки, Миколаївки,…

22 часа назад