Категории: Мнение

ДРУГИЙ РІК ВІЙНИ: “ДИРЕКТОРІЯ ОП” — такі ось невтішні підсумки другого року великої війни

Друга річниця початку повномасштабного вторгнення російських загарбників в Україну. Два роки щоденної боротьби на фронті, постійних обстрілів, повітряних тривог, воєнного стану та мобілізації.
У ці дні багато хто підбиває проміжні підсумки двох років великої війни. Хоча, насправді, цього року – 10 річниця початку найгарячішої фази російсько-української війни. Окупації Криму та Донбасу. Розстрілу Небесної сотні.
10 років Україна стікає кров’ю. Останні два роки – найбільш інтенсивно. І саме їх варто проаналізувати детально.
Як би це не звучало, але навіть таке людожерське вторгнення, яке вчинили росіяни – своєрідний шанс. Особливо після того, коли Україна встояла у перші місяці, і затяжний характер війни став очевидним.
Саме у ці місяці, як не дивно, був найбільший оптимізм. Чинна влада не залишила столицю, яка була майже в облозі ворожих військ. Більше того, президент почав інтенсивно виконувати свої прямі конституційні обов’язки – представляти інтереси України у світі.
Для бізнесу були введені нечувані досі послаблення, і, як чесно зізнаються найбільші на той момент підприємці – було враження, що коли ми відіб’ємося, настане зовсім інше життя. Життя в економічній свободі, якого і потребує український бізнес.
Суспільне єднання у ці перші місяці побило всі історичні рекорди. Переважна більшість громадян стали на захист батьківщини, допомагали одне одному, йшли до лав територіальної оборони.
Військові і весь сектор безпеки блискуче виконували свою роботу у надважких умовах. Тотальний спротив, до якого війська були підготовлені командуванням ще до початку вторгнення під керівництвом генерала Валерія Залужного, приніс свої результати. Задум загарбників був поламаний, ЗСУ дали гідний бій і не допустили падіння Києва, Харкова й інших великих міст України. А потім почали відтісняти росіян по всьому фронту.
Але прийшло літо 2022 року. І все почало різко змінюватися. Ще не так інтенсивно, як це станеться 2023 року, але перші “дзвіночки” вже з’явилися. У внутрішній політиці почалася побудова автократії. Напевно, з того часу, як стала очевидною повна беззмістовність телемарафону.
Країна жила військовими успіхами, звільненням Херсону і Харківської області. І часто переляком від постійних загроз для Запорізької АЕС, від погроз кремлівських карликів ядерною зброєю і так далі.
Як вся країна дізналася потім, насправді у ці місяці чиновники чинної влади тихо крутили найзухваліші корупційні схеми. “Яйця по 17” імені Олексія Резнікова, мільярдні аванси за зброю, яка так і не була поставлена військам і все те, про що стане відомо на початку 2023 року, відбувалося саме тоді.
Таке враження, що, відійшовши від першого шоку, високопосадовці вирішили, що красти потрібно зразу, все і як в останній день. І вже із зими корупційні скандали посипалися один за одним. За які досі правоохоронці показова ганяють абсолютно “лівих стрілочників”, але не тих, кого справді треба. Резніков – найкращий приклад.
Розквітла злочинна діяльність голови фінансового комітету парламенту Данила Гетманцева, під чуйним керівництвом якого фіскали разом з правоохоронцями почали патрати залишки бізнесу, який намагався вижити і зберегти робочі місця у і так майже неможливих умовах.
А потім чинна влада прийшла до формування своєрідної “директорії”. Як висловився Володимир Зеленський, керування країною за допомогою п’яти менеджерів.
За фактом Конституція України зі всіма закладеними в неї нормами на кшталт таких дрібниць, як розподілення повноважень гілок влади між Верховною Радою, Кабінетом міністрів, підмінена “міністерством всіх справ” у вигляді Офісу президента. Саме звідти сучасна “директорія” рулить всіма процесами, а основний закон залишився красивою книжкою для інаугурації.
Не менш ефективним інструментом управління стали кримінальні справи, а суспільна думка формується завдяки підконтрольній мережі телеграм-каналів. Під кінець двох років великої війни чинна влада дійшла до стеження за незалежними журналістами.
А стратегічні союзники, які ще влітку минулого року писали до України цілком конкретні листи з переліком необхідних реформ, попереджаючи про загрозу для надання допомоги у разі “ігнору” з боку влади, продовжують марати папір, заклинаючи Банкову схаменутися.
Останній приклад – лист послів держав «Групи семи» до керівництва українських органів влади, в якому вони застерегли від ухвалення реформи Бюро економічної безпеки, яка не відповідає вимогам євроінтеграції та програми МВФ. Фактично стратегічні союзники вважають неприпустимою урядову реформу БЕБ, яку насправді розробили зовсім не в Кабміні, а в ОП. Для того, щоб ефективніше контролювати силову вертикаль.
В межах тих же політичних процесів президент вирішив звільнити генерала Залужного і всю його команду з Генштабу. Уявивши в ньому свого політичного конкурента, хоча в жодну політику генерал не ходив і йти не може за законом. Жодного чіткого і професійного пояснення цього рішення не пролунало й досі.
А ось що лунає щоденно – це те, про що Залужний попереджав. Скандали навколо мобілізації, система якої була зруйнована популістичним рішенням про звільнення всіх “воєнкомів” пачкою і без розбору. Тепер цю ситуацію влада у звичній манері намагається якось виправити спірними законодавчими ініціативами.
І, напевно, найголовніше сьогодні. Відсутність допомоги з боку ключового союзника – США. Мудрий Бен Воллес, колишній міністр оборони Велокої Британії, м’яко попереджав – закінчуйте “ковбойствувати” і починайте проявляти адекватність, бо буде біда. Внутрішньополітичні проблеми в США – це одна історія. Але ті ж опитування в Америці свідчить: більшість виборців бажають, щоб Штати підтримували Україну.
То, може, справа не тільки у мігрантах з Мексики? Можливо, листи G-7 треба не на гвіздок на Банковій вішати, а перечитати “п’ятьом ефективним менеджерам?”. Там написані цілком розумні речі. Від яких залежить, зокрема, і те, чи буде захисникам України чим вбивати російських загарбників. Як і наявність грошей у державному бюджеті.
Такі ось невтішні підсумки другого року великої війни.

Последние новости

​​УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами.…

11 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024 1. Російський газопровід «Сила Сибіру» постачає газ із родовищ Іркутської…

11 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 27.06.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.06.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

11 часов назад

Підполковник Арєстовіч воювати вирішив не з росіянами, а з українцями

«Воєвать — так воєвать» — подумав підполковник Арєстовіч, і залишився за кордоном. Бо воювати вирішив не з росіянами, а з…

22 часа назад

Мародерство: на Запоріжжі дощем змило частину фортифікаційних споруд

Знаєте як виглядає корупція? Ні, не корупція – мародерство. Подивіться на фото якості фортифікаційних споруд під Запоріжжям – посилання в…

24 часа назад