Категории: Политика

ДО РІЧНИЦІ ЗеНАВГУРАЦІЇ

НЕдорогий Володимире Олександровичу.

Рік тому я доклав максимум зусиль аби ви не стали президентом України – і досі пишаюся цим. Ваша інавгурація рік тому, для мене виглядала як фарс і як гіркий жарт. Це не вкладалося у голові! 5 років вкалувати на свою країну, освоїти бойову техніку, виконувати задачі на фронті, працювати з волонтерами, писати книжки, вести україномовний блог, відбивати навали Ольгіно та нашої власної вати… І в підсумку – президент-комік.

Пройшов рік за вашого президентства. І що я можу вам сказати сьогодні? Знаєте, я не розчарований. Я ніколи у вас не зачаровувався, і певно тому протягом року не відчував подиву, коли ви та ваша ЗЕкоманда влітали у черговий провал і потрапляли в новий скандал.

Але знаєте – я все ж таки мушу вам подякувати. Подякувати за те, за що вам не подякує ніхто. Подякувати за те що ви умієте боятися. Я все ще намагаюся вірити, що ви НЕ мрієте простелитися під Москву і продати все за що уже загинули тисячі українців – але вірити в це мені стає все важче. Ви просто самі переконуєте мене в своїх проросійських симпатіях. Спроба відмінити парад на День Незалежності. Блокування роботи Центру розвитку ЗСУ. Волонтер Кузьменко і співак Рифмастер, які сидять. Пацани на фронті, яких гине більше ніж роком раніше за президента Порошенка. Консультаційна рада з терористами ДиРи. Посіпака окупантів Поклонська і терорист Гіркін на українських медіа. Я перелічувати можу до скону віку.

Проте, ви маєте дивовижну властивість – ви не фанатик. Ви умієте боятися. Тому ви змушені діяти дуже обережно і час від часу таки приймати рішення потрібні для країни. Наприклад – не йти на поступки Москві бездумно. Наприклад – не повертати банк «Приват». Я не вірю, що це сталося з вашої доброї волі – ви самі не раз говорили що готові замиритися з ким завгодно, аби лише не війна. Я переконаний, ви готові піти на такі шалені поступки, після яких слово «українець» в Європі стане синонімом слова «терпіла». Я можу навести десятки прикладів з історії, як укладали мирні угоди Польща, Швеція, Німеччина та інші країни, до яких нам ще рости й рости — вони власне й стали сильними тому, що на угоди йшли лише тоді коли вже не могли битися. І можу нагадати, де поділися народи, які погоджувалися діяти так як хочете ви. Переважно – їх не існує.

Але існуємо ми – ті хто не хоче гнути спину, і тим більше – перед ворогом. Весь рік ми збиралися. Ми виходили. Ми нагадували про себе. Ми зупиняли вас. І зупинятимемо далі – це вже не сумнівайтеся.

А ще в річницю вашої інавгурації я дякую вам за те, що повернули мене з небес на землю. Розумієте, після 2014 р., після Майдану, після рухів добровольців та волонтерів, після реальних перемін в країні які я бачив на власні очі, мушу визнати – я перебував у ейфорії. Мені реально здавалося, що країна захотіла перемін, що розумних людей багато і вони все збагнуть, а ті убогі протести які відбувалися протягом президентства Порошенка – не більш ніж перфоманси Москви та наших політиків, яким муляє, що при владі – не вони. Смішна чисельність тих протестів – переконувала.

Це була помилка. Виявилося, що можна розбудувати армію, запустити децентралізацію, підняти Україну в рейтингу корупції зі 144 місця на 120, завести інвесторів та створити помісну церкву – і тобі плюнуть у спину під регіт і глузи. І навпаки. Можна обвалити промисловість, створити діру в бюджеті, довести енергетику до загрози віяльних відключень, кинути лікарів на доплату у 300%, саботувати прийняття закону про компенсації лікарям, розсадити скрізь своїх друзяк з «Кварталу», а коли твій голова Офісу влітає в корупційний скандал – заявити: «Ми таким не займаємося». І всі будуть задоволені. Головне – покричати на камеру на чиновників та запиляти якісний відосик. Піпл – схаває, лох – зачепеніє. Дякую що повернули у реальність. Певно – не забуду цього ніколи.

Насправді все – от так. Насправді – в такій країні я живу. Так, я бачу, успішною та багатою моя країна стане ще дуже не скоро. Під вашим керівництвом – так точно.

Дмитро «Калинчук» Вовнянко

Прес-конференція ще навіть не починалася, а провал вже очевидний: Зеленський панічно боїться.

5 канал, Букви, Радіо Свобода, Український тиждень, Главком, The Бабель та ще цілу низку проукраїнських ЗМІ просто не акредитували. Зате в перших рядах буде промосковське видання «Шарій нет».

Пріоритети визначені. Все що проукраїнське, опозиційне, патріотичне — не має місця в офісі Зеленського. Прикриття — карантин.

Так що чекаємо «теплих ванн», зручних питань, ніжних реверансів. Чимось нагадує прес-конференції Путіна чи Лукашенка. Зрештою, Україна й рухається тим сценарієм вже 365 днів.

Андрій Смолій

Последние новости

Італія погодилась передати Україні ракети Storm Shadow

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс повідомив, що Італія передала Україні крилаті ракети Storm Shadow, про постачання яких раніше офіційно…

14 минут назад

З’явилися супутникові знімки пошкоджень на аеродромі у Краснодарському краї

З’явилися супутникові знімки атакованого в ніч на 27 квітня аеродрому біля станиці Кущівська Краснодарського краю. Відповідні знімки оприлюднив аналітик Брейді Афрік у…

21 минута назад

Александр Кушнарь: Сигнал Путину — Макрон показал ядерные зубы

------------ В Foreign Affairs вышел материал с заголовком "Европа - но не НАТО - должна отправить войска в Украину". Смотрите,…

3 часа назад

Про мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни

250 (85) тисяч солдатів. Загальна кількість, включно з тиловими підрозділами. 800 (342) танків 2400 (1029) одиниць бронетехніки 1900 (519) одиниць…

3 часа назад

Сирський підтвердив втрату трьох сіл поблизу Авдіївки

Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорвати лінію фронту, противник зосередив основні зусилля на декількох напрямках, створивши…

3 часа назад