Категории: Украина

Це Харків сьогодні. Харків, який обороняється

​​Напевно ви вже бачили це фото? Хлопчик у касці і бронику забирає замовлення у KFC. Це Харків сьогодні. Харків, який обороняється.

Це те що мене постійно вибивало з колеї — ще з часів АТО.

17-й рік, Новотрїцьке (ще наше). Зупинилися попити кави — а поруч на паркані сидить зграйка хлопчачків. Питаю — чому не в школі мовляв? «А нам урокі атмєнілі, патамушто абстрєли».

18-й рік. Мар’їнка — та сама, втрачена нещодавно. Але тоді ще наша і ціла. Там прилетіло, був обстріл, військові бусики крутилися швидкі. Військові нишпорили. І тут же діти ідуть зі школи. Живуть вони тут.

22-й, під Києвом. Міст через річку Ірпень — біля міста Ірпень. І тоненьким струмочком по якихось уламках річку прееходять люди. З дітьми. 206-й бат їздив прикривати евакуацію, я пам’ятаю як в той день коли окупанти по біженцях відкрили вогонь, приїхав чорний як ніч Погребиський — і мовчав. А потім промовив, ніби до себе: «Дівчинку убили».

Село біля Бахмуту — ми будь-що стрибали у підвал, бо обстрілювали часто. А тут затишшя. Виходимо на вулицю. І бачимо як біля хати напроти, жінка грається з двома діточками. Тобто ми — у броні та касках і зі зброєю, бо тут війна, чорт забирай. А поруч…

Бахмут. Будинок в який прилетіло — під’їзд посередині ніби ножем виризало. А на закиданому сміттям тротуарі, хлопчик у кучку збирає уламки іграшок. Певно, з його кімнати викинуло. Якась жінка його відганяла — серед уламків могла бути вибухівка. А хлопчик знову вертався і підбирав.

Села біля Вугледару. Діти пораються по господарству — біля батьків.

Я не маю всьому цьому пояснення. Якби ішлося про мою сім’ю — її точно не було би біля ЛБЗ. І я прошу розумників з тилу не роззявати пащеки про «почекунів». Таких самих «почекунів» у нас — пів України. Я спілкувався з цими людьми — багато їх говорили українською або суржиком. Пояснення одне: «Ну куди я поїду? Кому я там потрібна? Я тут народилася, все життя тут. Певно — і помру тут».

Для цих людей всесвіт закінчувався за крайнім парканом села. Це не погано і не гарно — це так є.

В селі біля Вугледару, де прилітало доволі, часто була страшна ситуація — там сім’я на початку вторгнення переїхала в Дніпро. А потім повернулася назад у село. З дітьми. Оселилися у підвалі. Чому? У Дніпрі доводилося вкалувати за трьох, аби вижити. А в селі — все нажите роками.

Я бачив це — і я нічим не міг допомогти цим людям. Нічим… Чим я їм допоможу, якщо я сам у волонтерів на БПЛА гроші канючив?

Це жахлива страшна трагедія насправді. Людям у їхнє життя принесли війни — з одного боку. А з іншого — ці люди надані самі собі. Не відчувають ці люди допомоги від держави. Яка там допомога? Спитайте Таню Адамс — вона вам розповість про те як втікачеві з Донбасу натуралізуватися на новому місці. Скільки разів їй — дружині військового і фронтовика — у спину кидали: «Сепарша!»

Висновку не буде. У тому числі тому, що я ношу піксель.

Це війна. Війна у всіх її потворних проявах.

Саме тому ще в лютому 2022 р. я не чекав ТЦК — я сам побіг на фронт, мене нещодавно нагородили за ті мої пригоди. Саме тому коли запропонували, я пішов в інструктори, бо водити на фронті один літак то гарно — а навчити дестяки фахівців то корисно.

Саме тому. Аби це зупинити.

Печера Дракона

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 09.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 09.05.2024 1. Україні варто продовжувати бити по російських НПЗ. - Атаки…

3 часа назад

Зеленський призначив командувачем ССО Олександра Трепака

Президент Володимир Зеленський звільнив Сергія Лупанчука з посади посади командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ і призначив на цю посаду Героя…

9 часов назад

Щодо звільнення Кубракова

Мене зараз постійно просять про коментар щодо звільнення Кубракова (оскільки я багато років пишу про корупцію в будівництві). Але я…

9 часов назад

Минулої доби російські окупанти обстріляли 14 населених пунктів Херсонщини

Протягом минулої доби російські загарбники завдали ударів по населенню Велетенського, Кізомису, Станіслава, Інженерного. Понятівки, Садового, Антонівки, Білозерки, Берислава, Михайлівки, Миколаївки,…

16 часов назад