Категории: Политика

Чутки про відставку спікера Разумкова таки можуть стати реальністю

Вже наступної п’ятниці в Раді може відбутись голосування за відставку голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. І хоча стосунки спікера та Банкової давно вже зіпсовані, досі на відставку не було голосів. І от вони начебто вже є.

У четвер журналіст Михайло Ткач виклав фото з футбольного матчу «Динамо»-«Бенфіка», де у VIP-ложі зібрались міністри уряду, другий президент країни Леонід Кучма з дружиною, Сергій Льовочкін, Микола Тищенко, Давид Арахамія та Ігор Коломойський. І начебто саме в розмові двох останніх було досягнуто згоди, що влада отримає голоси депутатів, на яких впливає Коломойський. Джерела Цензор.НЕТ підтверджують, що така домовленість дійсно є.

І в цьому контексті абсолютно гомеричною видається потенційна причина відставки Разумкова – блокування розгляду закону про олігархів у другому читанні.

Досі Україна знала лише один відкритий конфлікт спікера і президента – йдеться про Леоніда Кучму та Олександра Мороза. Володимиру Литвину у 2004 довелось проявити автономну позицію під час виборів президента і по суті зіграти проти нього. Решта ж спікерів були продовженням волі Банкової.

У Разумкова був свій сценарій – на відкритий конфлікт він не йшов, але свою позицію завжди мав і захищав.

У 2019 Разумков провів замість Зеленського дві виборчі кампанії – президентську і парламентську, виступаючи головним спікером і генератором меседжів. Але вже в перший день роботи Ради новообраний спікер показав, що бути просто зеленою кнопкою і принтером Офісу президента він не збирається. Тоді він відмовився від ідеї Банкової ухвалити низку законів в першому читанні і в цілому і вирішив дотримуватися  регламенту. Попри щонайменше 9 дзвінків від президента. Вже після цього Банкова реалізовувала свою політику через першого віцеспікера Руслана Стефанчука, а Разумков намагався бути головою всієї Ради.

За два роки в спікера не раз суттєво розходились погляди з Банковою. За останній рік:

  • Він не підтримав пропонований владою сценарій розгляду законів про ринок землі;
  • Відмовився голосувати за міністрів Юрія Вітренка та Сергія Шкарлета;
  • У розпал конституційної кризи паралельно з президентом вніс свій законопроєкт, який виявився значно популярнішим серед депутатів;
  • На засіданні РНБО не підтримав введення санкцій щодо телеканалів із орбіти Віктора Медведчука. ​
  • Так само не підтримав санкції проти Дмитра Фірташа та Павла Фукса, мотивуючи це тим, що проти їхнього застосування до громадян України.

І це вже не враховуючи таких промовистих дрібниць, коли на покладання квітів голова ВР приходив з геть іншим букетом, ніж президент і його свита (включаючи міністрів).

Ще в червні 2020 нардеп Гео Лерос заявив, що голова ОП Андрій Єрмак збирає голоси під відставку спікера, але Разумков продовжив запевняти, що в нього нормальні стосунки з Банковою.

Натомість Банкова кілька разів заявила, що Разумков заграється у власну політику через інтерв’ю Михайла Подоляка. Більше того, саме Подоляк першим озвучив тезу, що Разумков сам запускає чутки про свою відставку, яку потім часто повторювали і депутати президентської фракції.

«Я Подоляка не читаю. А щодо відставки, то я не збираюсь у відставку і тому немає сенсу мені розпускати ніякі чутки», – заявив спікер у відповідь журналістам.

Але перед початком нової сесії Ради чутки про відставку спікера знову актуалізувались.

«Те, що на Банковій ним незадоволені, – це одне, але до стадії «рахуємо, скільки є голосів» ще не дійшло», — розповів на умовах анонімності один з депутатів.

«Насправді був уже навіть відомий день голосування за відставку, але в них просто забракло голосів», — заперечує один з депутатів опозиційних фракцій.

Перед початком сесії один зі «Слуг» розповів, що спікер сам запускає чутки, наприклад, що спікером оберуть Олександра Корнієнка, а не Руслана Стефанчука, щоб посварити різні табори в монобільшості.

Сам же віцеспікер в інтерв’ю РБК-Україна хоч і заперечив амбіції змінити Разумкова, але поскаржився, що голова ВР позбавив його низки повноважень.

«Наприклад, вже більше ніж пів року на сайті парламенту в розділі «Топ-новини» перестали з’являтись бодай якісь новини за моєю участю. Мене перестали запрошувати на внутрішні наради та зустрічі, крім традиційних «понеділкових апараток». Найдивніше, з мене були зняті деякі повноваження першого заступника голови, які вважаються традиційними для моєї посади», — заявив Стефанчук.

Здавалось, Банкова і спікер так і гратимуться в робочі стосунки і різні точки зору, але стався ексцес із законом про олігархів.

Цей законопроєкт Офіс президента означив як головний ще на перший тиждень роботи парламенту. Але замість того, щоб виносити його в зал, Разумков передав його на експертизу до Венеціанської комісії.

«Це вже був край. Ми, значить, його визначаємо як головний законопроєкт, а спікер на пару з Денисовою (уповноважена з прав людини) та Порошенком шлють його у Венеційку», — поскаржився один з представників «Слуги народу».

«Ще одна витівка спікера, яка обурила Банкову – це зміна порядку виступу міністрів на годині уряду», — додає співрозмовник.

Слід нагадати, що 10 вересня в Раді мав доповідати лише міністр закордонних справ Дмитро Кулеба про візит президента Зеленського у Вашингтон. Натомість на початку засідання три фракції опозиції – «Батьківщина», «Голос» та «Європейська солідарність» заблокували трибуну та висловили колективну вимогу змінити порядок доповіді і заслухати прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо тарифів. Спікер оголосив перерву і порядок виступів таки змінили, як вимагала опозиція. Серед іншого прем’єру довелось визнати, що йому вже зараз не вистачає третини суми на субсидії – 12 мільярдів гривень.

Після цього «вибрику» питання відставки спікера стало, за словами одного з лідерів монобільшості «гостріше за соус Табаско», хоча офіційно в «Слузі народу» продовжують заперечувати збір голосів під відставку.

«На зустрічі голів підгруп більшості з керівництвом Офісу це питання ніяк не проговорювалось. Але ж не можна виключати, що президент прийде в понеділок на фракцію і сам там озвучить таку позицію. Це він зробить, тільки на 100% будучи упевненим, що голоси є. Тут не може бути провального голосування», — каже співрозмовник серед «Слуг».

«Насправді, це вони так вам кажуть, а ми навіть чуємо, що вже є попередній день голосування – п’ятниця. Зараз вони розповідають, що вони мають 220 своїх голосів, плюс голосують всі «Довіра» та «ЗаМайбахи», половина «Батьківщини» і 9 опозиціонерів з «Голосу». Я сумніваюсь, що в них є такі голоси, але чутки вони запускають саме такі», — розповідає співрозмовник серед опозиційних депутатів.

Власне ще два тижні тому кількість голосів за зміну спікера оцінювали лише у 189 депутатів «Слуг».

«У Діми є своїх до 20 депутатів, але тут буде дуже кардинальний вибір з ким ти – зі спікером чи все-таки з президентом. Тому, допускаю, що навіть його депутати проголосують за відставку. Щодо інших груп, то навряд чи в цій ситуації ті ж «павлюки» будуть так палитися. Може, якісь чисто ахметівські позафракційні і не проголосують, але не ці. А от на голоси «Довіри» і «За майбутнього» ми розраховуємо», — розповів співрозмовник серед «Слуг». Саме частину цих голосів ніби і гарантував Коломойський.

І в цьому місці ситуація стає просто анекдотичною, бо влада, яка начебто бореться з олігархами і ухвалює проти них цілий закон, тут же з ними домовляється за голоси, щоб звільнити спікера. Якого звинувачує у захисті інтересів олігархів.

«Насправді, все ще залежатиме від поведінки спікера – чи поставить він закон про олігархів у порядок денний і як ми розглядатимемо законопроєкт 5600 (іде як другий антиолігархічний, хоча набагато більше б’є по простих громадянах, – ред.). Якщо він наполягатиме, щоб ми йшли за поправками, а їх 11 тисяч, то це колапс Ради», — каже один із впливових «Слуг».

Втім, є ще один момент, який слід врахувати – спікер з минулої п’ятниці хворіє на коронавірус і може ще наступного тижня не вийти на роботу. Тоді всі забаганки влади просто втілить Стефанчук.

Втім, наближені до Разумкова депутати кажуть, що спікер не ховатиметься на лікарняному.

«Він вийде на роботу, але я хочу подивитись на ці їхні три голосування – адже треба буде звільнити спікера, призначити на його місце Стефанчука та дати голоси на першого віцеспікера. Не вірю, що на це будуть голоси», — каже один з депутатів, наближених до спікера.

 Тетяна Ніколаєнко 

Пам’ятаєте прибауточки совєтських куплетистів: «Утром в сюжете — вечером в куплете»?
Щось схоже маємо з Арахамією. Учора поспілкувався на футболі з Коломойським. Напевно обговорювали два актуальні питання: сьогоднішній розгляд в комітеті закону про олігархів та підтримка корумпованими Коломойським депутатами відставки Разумкова. Підсумком розмови з найодіознішим із олігархів Коломойським стала сьогоднішня тирада Арахамії про оцінки CNN. Їхній оглядач розкритикував «антиолігархічний» законопроєкт. А Хламідія публічно перед журналістами заявив: «Мені похрєну, що сказав журналіст CNN». Оскільки раніше матерщина була прерогативою усіляких Лисих із Кварталу, а Ара хоч трохи фільтрував базар, то нинішній прорив нутра явно став наслідком перебрання досвіду від улюбленого олігарха.

Последние новости

Головний прокурор МКС в Гаазі Хан запросив ордер на арешт Нетаньягу

У понеділок, 20 травня, головний прокурор Міжнародного кримінального суду запросив видати ордери на арешт премʼєр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, міністра оборони…

17 минут назад

Єрмак після перемовин з представником РФ Козаком 10 лютого 2022 року переконав Зеленського в тому, що російського вторгнення не буде – BBC

Глава Офісу президента Андрій Єрмак не вірив у повномасштабне вторгнення Росії попри попередження з боку західних партнерів, а 10 лютого…

41 минута назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 20-21.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.05.2024 1. Акції «Газпрому» впали після відмови платити дивіденди. - Акції…

53 минуты назад

П’ять років Зеленського. Атракціон. Епоха втрачених смислів

Журналісти питають, “а що твоя бульбашка говорить про кінець офіційного президентського терміну Зеленського?”. А я дивлюся чим переймаються соцмережі і…

2 часа назад

Зеленський кричить на генералів ЗСУ, — The Economist

Президента України Володимира Зеленського можуть тримати у так званій "теплій ванні", в якій генерали не надають йому всієї інформації про…

2 часа назад