Категории: Экономика

Чому в бюджеті України діра завбільшки із дупу слона

Учора знайомий запитав: чому все дорожчає, адже курс долара стабільний? А, дійсно, чому?
Спочатку треба зрозуміти: курс долара тут абсолютно ні до чого. Ви зарплату не в доларах отримуєте. Пенсію теж. За сало-млеко-яйки не доларами платите. Так само і виробник усього того добра платить за електрику-воду-газ; зарплати та податки в казну не доларами.
Курс долара — це просто фетіш, до якого нас привчили. На що він впливає — це на ціну імпортних товарів. Решта залежить від інших чинників, і зокрема від купівельної спроможності національної валюти, тобто гривні. І ось тут треба шукати причину. А її трохи єсть. Вона не може не єсть
Гривня окрім того, що є засобом платежу, універсальним еквівалентом, який слугує мірою вартості товарів та послуг. Гроші є ще й товаром. Специфічним, але товаром, як ті ж таки сало-млеко-яйки. Відповідно, чим більше на ринку грошей — тим вони дешевші.
З іншого боку, оскільки гроші є «мірилом», їх має бути в обороті стільки, скільки у державі виробляється товарів та послуг. Не менше, адже тоді виникає нестача грошової маси, що для економіки не є добре, але й не більше, бо це теж не надто гарно, це призводить до знецінення національної валюти, то єсть — старої доброї подружки інфляції.
Аби підтримувати цей баланс, існує Національний банк, який регулює ситуацію на валютному ринку або скуповуючи за необхідністю національну валюту, аби вивести певну частку грошової маси й привести її у відповідність до наявності товарів та послуг, або продає, скуповуючи інші валюти.
Що відбувається зараз. Україна зараз єдиною у світі країною, яка позичає колосальні кошти. Вона виходу іншого не має — у нас доблесний уряд разом з ОПою «дохазяйнувалися» то того, що в бюджеті діра завбільшки із дупу слона. ЇЇ треба закривати, інакше не лише пенсії та зарплати полетять у тартарари, але й уся фінансово-економічна система. Славетні 90-ї пам’ятаєте, коли кожного дня цінники в магазинах мінялися і нулики на табло біля обмінників прибавлялися? Ото воно і є…
У борг бере Міністерство фінансів, переважно в гривні. Бо знов-таки зарплати платяться не в доларах. Для цього мінфін випускає документи, які підтверджують його боргові зобов`язання. Називаються вони облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).
Але купують (себто дають нам в борг) т. з. нерезиденти, тобто іноземні компанії та фізичні особи. Відповідно, вони «заходять» в країну з євро та доларом, продають їх на міжбанківській валютній біржі й вже на гривню купують ОВДП. Чим більше продають, тим більше долара і Євро опиняється на ринку. А гроші, як ми пам`ятаємо, це товар…
Нацбанк має два шляхи.
Перший: не викуповувати долар і дозволити йому дешевшати стосовно гривні. Але тоді міцна гривня вдарить по експортерам, а вони у нас є основними наповнювачами бюджету. Це призведе до ще більшого його дефіциту. На короткий термін ми матимемо «долар по 20», чим потішимо безграмотний люмпен, а потім фінансова система впаде й усі станемо мільйонерами або мільярдерами. Тачками возитимемо гроші на базар. Як у Венесуелі. До речі, люмпен причинно-наслідкового зв`язку не побачить.
Шлях другий: викуповувати надлишок долара та євро. Але за які шиші? Лише шляхом додруку гривні. Що зараз і робиться. Кожен зустрічав в банкоматах новенькі, хрусткі банкноти, у яких номери йдуть один за одним? Отож бо.
Але чим більше гривні потрапляє в обіг, тим дешевшою вона стає навіть не стосовно долара, а як купівельний засіб. Гривні багато — товару мало, грошова маса перевищує те, що має її забезпечувати.
У нас давно б уже почалося круте піке гривні, проте наразі діють складні чинники. Тут і перерахунок валюти в Україну заробітчанами, і інтервенції Нацбанку, і виведення валюти з країни у офшори бізнесом та спекулянтами на валютному ринку.
Результатом усього цього є ненормальна ситуація, «ножиці», коли гривня навіть дорожчає відносно інших валют, а її купівельна спроможність падає. Ще півроку українці купували оселедець по 58 гривень, а нині він вже коштує 70 за того курсу гривні до долара.
А чи великі об`єми ми позичаємо? Гігантські. Щотижня мінфін продає ОВДП )тобто бере в борг) на суму від 5 до 15 мільярдів гривень. Під скажені відсотки — від 10 до 15 річних. Для порівняння — за влади «бариг» Україна кредитувалася під 6-8% річних. І це страшно, бо такі відсотки прибутковості ОВДП свідчать про те, що інвестори не хочуть давати в борг через високі ризики його неповернення. Доводиться заманювати його надприбутками.
Це у свою чергу свідчить про те, що в країні поступово надувається фінансовий «пузир», який рано або пізно лусне. Коли? Коли нам перестануть давати в борг навіть під 25% річних. Отоді у свій величезний зріст підніметься страшне слово «дефолт».
Страшне не для Коломойського, Пінчука. Ахметова. Новинського, — вони мають гарні фінансові «подушки» і чималенькі «заначки» у офшорах (до речі, в більшості саме вони й скуповують ОВДП, заробляючи на боргах держави); для них це навіть гарно — після дефолту багато відносно слабких компаній та банків збанкрутіє і їх можна буде скупити задешево. Дефолт страшний для пересічних громадян, яким доведеться голодувати років 2-3.
Якщо помиляюся — спеціалісти поправлять. Але десь зустрічав інформацію, що нині прихована інфляція (тобто падіння купівельної спроможності гривні на тлі її стабільності до основних світових валют) становить +25%.
А це вже цифра, за якою стоїть ще один страшний термін — гіперінфляція.
На цьому дозвольте закінчити — і так дофіга словєй вийшло. Електорат Зе, Ваної та ОПЗЖ такого не осилить. Не для них старався. Два роки тому я попереджав. Не в коня овес…
Зараз намагався пояснити тим, хто хоче і мусить знати. А ви вже «електорату» пояснюйте.

Последние новости

Тупі, ще тупіші

А чому всі так обурилися останнім номером «Кварталу-95», який висміює хтивого голову Рівненського ТЦК? Чого ви чекали від цієї команди…

17 часов назад

Червінського утримують в холодному підвалі

Червінського утримують в холодному підвалі. Про це повідомив адвокат Андрій Йосипов, який 6 травня зустрічався з Романом у СІЗО Кропивницького.…

17 часов назад

Для кого Єрмак концентрує владу?

​​​​​​​Результати грудневого опитування Київського міжнародного інституту соціології, опубліковані сьогодні — симптоматичні Більшість українців (59%) вважає, що Україні демократична система важливіша, ніж…

17 часов назад

Наступ на Харків. Обстріли, ДРГ, бої у прикордонні | Юрій Бутусов

Юрій Бутусов у прямому ефірі аналізує ситуацію на Харківщині, де російські війська посилили обстріли та здійснюють спроби наступу. ----- Зеленський…

18 часов назад

У Пентагоні повідомили склад нового пакету допомоги Україні на 400 млн дол.

Міністерство оборони США розкрило склад нового пакету оборонної допомоги Україні, затвердженого 10 травня. До пакету увійшли засоби, які відповідають "найбільш…

18 часов назад