Категории: Мнение

Чи можливі компроміси з Росією після Маріуполя?

Ми маємо вижити. А щоб перемогти треба вбити в собі будь-які почуття компромісу з ворогом. І припинити шукати в жодного росіянина залишки чогось хорошого в глибині його нутра

У кабінетах нашої влади заговорили про недієве НАТО і “нейтральний” статус нашої держави. Financial Times навіть написало про чернетку плану, де Київ обіцяє відмовитись від вступу до Північноатлантичного альянсу, не розміщувати у себе військові бази і озброєння — і обміняти їх на домовленості про гарантії США, Великобританії і Туреччини. Два блогери Офісу президента України — Олексій Арестович та Михайло Подоляк в унісон заспівали про недієвість НАТО, як безпекового союзу і пообіцяли такі договори з російською стороною, що ми просто будемо у дикому захваті.

На правах людини, у якої кілька родичів перебуває в епіцентрі боїв, а ще двоє нині боронить державу у лавах ЗСУ — я ненадовго зніму мораторій на критику влади у воєнний час. У владі правда хтось думає, що ми проковтнемо ідею сумнівних людей відмовитись від НАТО? Так, зараз ми не критикуємо Володимира Зеленського і уряд тільки тому, що нині — війна. І коли кожного дня, коли підтверджуються усі розвіддані від США, Великої Британії і НАТО — я просто стискаю зуби, щоб не нагадати, як владні депутати розповідали, що Захід нагнітає. Я поки мовчу про те, як ми два роки провалювали оборонні закупівлі. А ще щедро купували у Білорусі бітум для доріг, які тепер знищені. Та і Лукашенко тепер щедро надає свої простори, аби ракети до Києва і Чернігова долітали більш точно. Смертей і руїн точно було б набагато менше, якби попередні роки наші голуби миру менше заглядали в очі Путіну.

А тепер, власне, чому “нейтральний” статус для України — повна нісенітниця. Я читаю свіже інтерв’ю заступника мера Маріуполя Сергія Орлова про те, як Маріуполь став гекатомбою ХХІ століття. Місто на 90% у руїнах, кількість загиблих точно ніхто не знає — тіла лишають або під завалами, або ховають у братських могилах у Міському саду, дворах будинків. Містяни топлять сніг і п’ють із калюж, бо води немає. На пожежі нема кому виїхати — окупанти розстріляли всі машини ДСНС. А найстрашніше — у місті помирають від голоду діти, бо за особистим наказом Путіна Маріуполь три тижні тримають в облозі. На додачу — давайте не забудемо вчорашню бомбу по Драмтеатру, де переховувались сотні вагітних і дітей.

“Нейтральний статус”, відмова від НАТО і тотальна русифікація за білоруським сценарієм — це шлях в нікуди. Це швидке сповзання України в зону російського впливу. Це врешті плоди позаблоковості, багатовекторності і пошуків дешевого російського газу ми пожинаємо під Баштанкою, Охтиркою і в Ірпені з Іванковим. До речі, хочете сумний, але жорсткий факт? Ракети, які вбили 35 добровольців на Яворівському полігоні — це ті самі, які ми з винищувачами віддали до Саратова в обмін на безкоштовний” газ. То ж де є гарантія, що після подібних папірців Росія буде щось виконувати? Так, вони можуть відповзти, але повернуться через 5, 8, 10 років — уже більш зібрані, злі і підготовлені. Бо допоки існує незалежна Україна — спокою в Москві не буде. А це постійне приречення Харкова, Сум і Чернігова на бої не на життя, а на смерть.

Друге. У документі згадуються потенційні підписанти — західні країни. Не знаю, США, Британія, ще хтось. Зараз вони нам активно допомагають. Вашингтон учора оголосив новий пакет допомоги, який може кардинально змінити ситуацію в небі.

Велика Британія в особі Бориса Джонсона узагалі уперше на високому рівні підняла питання про те, що світ тупо виростив монстра в особі Росії. І саме тому, що не покарав її за вторгнення до України у 2014 році. Це добре, дякуємо. Але давайте будемо чесні — що воювати за себе ми будемо тільки самі. Хтось думає, що, підписавши такий документ, в разі нової агресії нас захищатимуть іноземні солдати? Навряд. Такий сенс цього підписання папірців в стилі Financial Times.

Ще важлива заувага до цих пошуків компромісів із РФ, про які заспівали Арестович з Подоляком. Не існує кордонів України станом на 24 лютого 2022 року. Є тільки кордони України від 24 серпня 1991 року. Не більше й не менше. І тому мирний договір із РФ — можна підписувати лише тоді, коли вони віддадуть нам Крим і шмат Донбасу.

Тому всі розмови про компроміси і поступки Росії зараз є нічим іншим як шкідництвом. Це плювок в обличчя кожному нашому герою, який зі зброєю захищає нашу землю. Це танці на могилах спеціально убитих російськими окупантами українських дітей — бо фашисти нового часу добре вивчили пораду: “хочеш убити народ — знищ немовлят”. Це прощення ворогу знищення нашого культурного коду — кожного понівеченого храму, музею, школи. Це урешті ганебний удар по духу мільйонів українців, налаштованих на перемогу до кінця — і як їм жити і працювати після таких слів про компроміси.

Всі ці нейтралітети і згода на русифікацію — перетворення нас у Білорусь 2.0, напівмертве утворення без національної самоідентифікації і права на возз’єднання із нашою справжньою європейською сім’єю — поляками, чехами, словенцями і усіма іншими. А в ідеалі — Росія б дуже хотіла, щоб уже з нашої території в Польщу і Чехію летіли фосфорні бомби і “іскандери. Якраз у держави НАТО, які найсильніше підставили нам плече.

Блогери ОПУ дають примарні надії на компроміс і мир для мільйонів громадян, які звикли жити легко і думають, що зі злом можна випити чашечку кави. А нині за всіма відчуттями — наша фінальна битва і обнулення страшної помилки Переяславської Ради. “Нейтральний статус” без гарантів і серйозних союзників у світі — чи ми уже не нажерлись сповна плодів Будапештського меморандуму? Чи не набили лоба на граблях 2014 року? І чи ми настільки ідіоти, що готові пробачити тисячі смертей невинних людей, які просто жили і робили простір навколо себе кращим?

Росіянам по цимбалах ваші сльози, умовляння і годинні інтерв’ю з ліберальними клоунами з порадами, як нам тут треба жити і робити іншу Росію.

Якщо ми зараз погодимось на компроміс, вони прийдуть удруге. І будуть приходити знову. Кремль намагається виторгувати “компроміс”, бо тамтешні чорти злякались наших ЗСУ, наших героїв, які роблять із окупанта гарну печеню. І тому зараз кульмінація — інакше ворог зробить висновки. Окріпне і мільйони російських матрон пошлють синів і чоловіків з настановою: “Да добей уже этих х*х*л*в”.

Страшно. Я знаю, як це, — коли кожної ночі холоне кров і цокотять зуби від страху не так за себе, як за рідних. Але пам’ятаєте повість Гоголя “Страшна помста”? Росія, як той старий чаклун, якого треба скинути у прірву. Щоби її плоть зжерли мерці. Щоби жити не заважала ніколи. Інакше ми постійно плаватимемо у ріках крові, бо Росії — у себе вдома не сидиться. Інакше нові Маріуполі будуть постійно. А виживання наших дітей стане грою у “російську рулетку”.

Марина Данилюк-Ярмолаєва

Последние новости

На Бєлгородщині знищено частину ЗРК С-300/С-400

У соцмережах повідомляється про знищення частини російського ЗРК С-300/С-400 на території Бєлгородської області РФ. У мережі опублікований відеозапис, на якому…

8 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 03.06.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 03.06.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

12 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 02.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 02.06.2024 1. Мінфін росії продовжує шукати можливості поповнити бюджет за рахунок…

22 часа назад

Росіяни катують українських військових, які потрапили в полон на Харківщині

Окупанти захопили в полон українських військових на Харківському напрямку і знущаються з них. Про це повідомляє телеграм-канал БУТУСОВ ПЛЮС. "Невиліковно хвора нація,…

23 часа назад

У Мінсоцполітики порадили українцям самостійно відкладати гроші на старість і готуватися працювати, скільки зможуть

Через демографічні проблеми держава не зможе платити високі соціальні пенсії, тому українцям варто вже зараз відкладати кошти на життя у…

1 день назад