Категории: ВидеоВПК

Бронетехніка: модернізація з українським акцентом

Однією з найбільш перспективних та продуктивних галузей оборонної промисловості в Україні на сьогодні залишається бронетанкобудування. Ця галузь української оборонної промисловості має цілком замкнений цикл виробництва — від розробки до виготовлення кінцевої продукції.

Завдяки наявному потенціалу в даній царині українськими фахівцями реалізується низка цікавих проектів, серед яких модернізація радянської техніки, яка дозволяє в кінцевому рахунку отримати нові бойові можливості перевірених часом машин.

Нове дихання для Т-72

На сьогодні українські розробники та виробники продукції оборонного призначення досягли високого рівня можливостей модернізувати та проводити капітальний ремонт значної частини систем озброєння та військової техніки, яка була вироблена у Радянському Союзі та знаходиться на оснащення військ у різних куточках світу. Значний поштовх до розвитку даної тематики був зумовлений потребою удосконалення бойових можливостей вітчизняного війська у протидії сучасним російським системам озброєння на Сході України. В значній мірі, з огляду на наявні в країні можливості, це торкнулося бронетанкової техніки.

Одними з найяскравіших досягнень тут є варіанти модернізації широкорозповсюджених і використовуваних арміями світу танків Т-72, в тому числі за рахунок оснащення їх керованими снарядами, що запускаються через ствол гармат, а також оновлення бойової машини піхоти БМП-1. Тепер ці унікальні, по суті нові, машини можуть бути доступними не лише в Україні, а й іноземним замовникам також.

Так, для підвищення бойової ефективності танків Т-72 ДП «Харківське машинобудівне конструкторське бюро ім. Морозова» розробило комплексну програму модернізації, яка виконується у співпраці з Державним підприємством «Завод ім. Малишева».

Варіант модернізації танку Т-72 від Заводу ім. Малишева / Defense Express

Машинно-трансмісійне відділення танку Т-72МП / Фото: Defense Express

Пакет модернізації включає в себе заходи щодо підвищення мобільності, ефективності бойового управління та рівня бронезахисту, а також можливість встановлення деяких додаткових систем. Найбільш важливим оновленням машини є заміна застарілого двигуна на 6-ти циліндровий 6ТД-2 потужністю 1200 кінських сил. Це дозволяє в подальшому збільшити рівень захисту машин, як за рахунок додаткового бронювання, так і за рахунок використання засобів активного захисту, а також покращити її маневреність. Фактично, нова силова установка дозволяє модернізувати застарілі T-72, підтягуючи їх характеристики до найвищого рівня світових бойових танків новітнього покоління.

Крім того, Т-72 отримує модернізовану трансмісію, яка забезпечує збільшення швидкості руху танку як під час руху вперед, так і назад. Удосконалені передачі заднього ходу забезпечують, за потреби, швидку зміну позиції в бойових умовах без необхідності розвертання танку.

Для того, щоб забезпечити меншу теплову помітність танку та зменшити можливість влучання протитанкових керованих засобів, що оснащені інфрачервоними головками наведення, корпус моторно-трансмісійного відділення обладнаний пристроями теплового захисту, встановленими на верхній кришці моторно-трансмісійного відділення.

Також на машину встановлюється допоміжна силова установка (EA10-1 або EA8), що використовується для забезпечення живлення додаткового електронного обладнання та виконавчих електромеханічних пристроїв, комплексів активного — «Заслон» та оптико-електронного активного захисту від високоточної зброї — «Варта» та ін.

Однак це не єдині можливі оновлення для танку. Слід зазначити, що досягнути нового рівня бойових можливостей застарілих машин по боротьбі з танками противника також можна за рахунок модернізації комплексу озброєнь з встановленням нової системи управління вогнем, яка дозволяє використовувати українські протитанкові керовані снаряди, що запускаються через ствол гармат — «Комбат» та «Конус». Ці високоточні вироби розроблено ДП «Державне ККБ Луч» і серійне випускаються ДАХК «Артем».

Керовані снаряди, що запускаються через ствол гармат «Комбат» та «Конус» / Фото: ДП «Державне ККБ Луч»

ПТКР «Комбат» використовується для пострілу з гармати танків Т-72, а також з Т-80УД та «Оплот». ПТКР дає можливість пострілу під час руху як самого танка, так і цілі. Хоча основне призначення ПТКР «Комбат» для ураженні цілей за межами ефективної дальності гармати калібру 125-мм при стрільбі звичайними боєприпасами, її можна застосовувати і проти інших цілей на полі бою. Наприклад, проти завислих вертольотів і довготривалих укріплених вогневих точок.

Ракета наводиться по лазерному променю системою управління вогнем до попадання в ціль. При цьому можливі різні режими стрільби, один з яких називається стрільбою в режимі «перевищення». Це означає, що керуючий лазерний промінь спрямований вище встановленої цілі, не засвічуючи її. Лише в самому кінці траєкторії польоту ракети — всього на 0,3 сек — лазерний промінь поєднується з танком або вертольотом противника. Цього часу недостатньо, щоб привести в дію антилазерний захист. ПТКР «Комбат», що має максимальну дальність 5000 м, оснащена протитанковою боєголовкою тандемного типу для ураження цілей, захищених реактивної бронею. Загальна маса боєприпасу скалдає 30 кг.

Постріл «Конус» має аналогічний принцип застосування, однак він розроблений в ДП «Держ ККБ«Луч» під «натівський» калібр — 120 мм.

 Нове дихання для БМП

Окремим напрямком модернізації бронетехніки, яким активно займаються вітчизняні виробники бронетехніки є модернізація бойових машин піхоти. В світі налічується декілька тисяч БМП-1, що ще продовжують перебувати на озброєнні. За основними показниками ця машина вже давно застаріла, але все ще має великий потенціал для модернізації. Головне – обрати вдалий варіант, в якому пропонується оптимальні опції щодо адаптації старої БМП до нових умов на полі бою.

Один з таких варіантів – БМП-1УМД – пропонується ДП «Житомирський бронетанковий завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром». На разі на заводі завершено останній етап заводських випробувань цієї машини, в ході яких відбулись ходові, вогневі та інші експлуатаційні випробування.

БМП-1УМД з бойовим модулем «Стілет» / Фото: ДП «Житомирський бронетанковий завод»

Варіант модернізації БМП-1 зі встановленням БМ «Шквал» / Фото: ДП «Житомирський бронетанковий завод»

БМП-1УМД є модернізацією БМП-1М (хоча можна її реалізувати і на машинах БМП-2), з покращенням тактико-технічних характеристик.

Під час створення цієї машини були проведені роботи з впровадження комплексу заходів з підвищення вогневої потужності, вдосконалення системи керування вогнем, поліпшення ергономічних та функціональних характеристик машини, зокрема, шляхом реалізації комплексу засобів маскування у видимому та інфрачервоному діапазонах, встановлення засобів навігації, посилення захисту, поліпшення функціоналу спостережних пристроїв та заміни двигуна УТД-20 на DEUTZTCD2013 L64V.

Також на БМП-1УМД можуть бути встановлені різні бойові модулі. У 2016 році у присутності представників Міністерства оборони України пройшли порівняльні випробування бойових модулів «Шквал» та «Стилет».

Бойовий модуль «Шквал» оснащений 30-мм гарматою ЗТМ-1, автоматичним гранатометом, 7,62-мм кулеметом, а також керованим ракетним озброєнням, яке призначене для знищення бронетехніки противника на відстані до 5 км. В цей же час бойовий модуль «Стилет» оснащений гарматою ЗТМ-2, посиленим бронюванням та аналогічним комплектом озброєння.

За точність роботи бойових модулів відповідають нові цифрові прицільні комплекси OTS-20.04-01 на бойовому модулі «Шквал» та «Трек-2-01» на бойовому модулі «Стилет». Обидва прицільні комплекси оснащені лазерним далекоміром та тепловізором, але використовують різні алгоритми управління вогнем.

На вимогу замовника БМП-1УМД також може комплектуватися бойовими модулями: БМ «Кастет», БМ «Штурм», БМ «Парус», БМ «Десна».

Особливу увагу при розробці пакету модернізації було приділено захисту екіпажу БМП. Зокрема, в БМП-1 УМД реалізований комплекс заходів з посилення броне захисту. Зокрема, на окремих проекціях корпусу БМП-1УМД встановлено перфоровані бронеплити, що дозволило досягнути 3-го рівня кулестійкості по STANAG 4659. Також, БМП-1УМД отримала новий цифровий захищений зв‘язок та багато інших змін, що дозволили поліпшити захист та вогневу міць цієї військової техніки.

Фактично, український варіант модернізації бронетехніки з використанням сучасних інженерно-технічних рішень, комплектуючих та матеріалів, дозволяє значно підвищити експлуатаційні характеристики вже відомих бойових машин. Застаріла радянська техніка отримує нове дихання, що дозволяє їй успішно вирішувати завдання за призначенням. І все це –набагато дешевше ніж закупівля принципово нової бронетехніки. Тож для тих, хто вміє рахувати гроші доречно звернути увагу на український досвід модернізації бойових машин.

Валерій РЯБИХ

Последние новости

Голий російський окупант конає в районі Новомихайлівки ВІДЕО

Окупанти залучили для атаки в районі Новомихайлівки одночасно 17 одиниць бронетехніки, однак бійці 79 ОДШБр знищили одразу 11 одиниць ворожої…

6 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 13-14.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.05.2024 1. Відтік капіталу з росії за легальними операціями в I…

7 часов назад

Бійці 3 ОШБр зачистили ворожі позиції та ліквідували сотню окупантів. ВIДЕО 18+

Кадрами заходу на ворожі позиції після зачистки поділилися воїни нещодавно сформованого взводу "Фрост", 3-ї роти, 2-го батальйону 3-ої окремої штурмової…

8 часов назад

В Росії заявили, що дрон поцілив у потяг, який перевозив паливо

У Волгоградській області Росії вночі зійшов з рейок і загорівся вантажний потяг, який, зокрема, перевозив паливо. Російські телеграм-канали повідомляють, що…

8 часов назад

Порошенко приїхав у Вовчанськ – привіз військовим дрони і техніку

П’ятий президент та лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко з командою волонтерів сьогодні, 14 травня, приїхав на Харківщину. На околицях Вовчанська…

9 часов назад

Уряд призначив тимчасових керівників двох міністерств. Мінагро керуватиме заступник із підозрою від НАБУ

Кабмін призначив тимчасових керівників міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та міністерства агрополітики.  Мінфінфраструктури керуватиме Василь Шкураков. Мінагрополітики – Тарас Висоцький, повідомив представник…

9 часов назад