Категории: Украина

Хода Героїв Дебальцевського плацдарму

 

18 лютого 2015 року угрупування українських військ вивели з Дебальцевського плацдарму. Багато місяців поспіль плацдарм захищали тисячі бійців з різних підрозділів ЗСУ, Нацгвардії, МВС, добровольчих батальйонів. Сотні з них загинули. Найбільше життів забрав останній перед виведенням місяць. Битва за Дебальцевський плацдарм — одна з найтрагічніших та найгероїчніших сторінок в історії сучасної України.

— Захід, присвячений легендарній битві, має на меті консолідувати київську громаду й українське суспільство для вшанування подвигу захисників України (як полеглих, так і живих), нагадати про ціну і важливість захисту суверенітету та цілісності нашої держави для кожного з нас, а також посприяти національно-патріотичному вихованню й висвітленню трагічних подій сучасної історії України, — наголосили організатори заходу.

У рамках заходу відбулася пам’ятна хода від Київської міської державної адміністрації, зустріч ходи військовим оркестром 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу ЗС України на Софіївській площі, концерт за участі українських виконавців: Олег Скрипка, Антитіла, Гайдамаки, Мандри, The ВЙО та інші.

На заходах, окрім військовослужбовців Збройних Сил України, які брали безпосередню участь у тих боях, були присутні родичі загиблих воїнів, волонтери та гості столиці.

Також під час концерту транслювалися фото та відео, відзняті учасниками тих подій.

Нагадаємо, Дебальцеве було окуповано російською армією і бойовиками в лютому 2015 року, після того, як армія РФ вдруге, з часів Іловайська, пішла на пряме вторгнення в Україну. Згідно з Мінськими домовленостями, місто Дебальцеве повинно знаходитися під контролем української влади.

Найгостріша фаза протистояння тривала з 25 січня до 18 лютого 2015 року. Штурм міста проходив за прямої підтримки кадрових військових РФ. В боях брали участь до восьми російських батальйонних тактичних груп та артилерійських дивізіонів.

Інформація про те, що сили АТО опинилися в оточенні, почала надходити ще на початку лютого. 7 лютого ЗСУ залишили село Рідкодуб, а 9 лютого бойовики та російські війська взяли під контроль село Логвинове, а з ним — і дорогу з Дебальцевого на Артемівськ, через яку здійснювалося забезпечення сил АТО у місті.

mil.gov.ua

Последние новости

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 16.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 16.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

7 часов назад

Замах на Фіцо: нападник пояснив, що він не згоден з політикою уряду

Як пояснив чоловік, що напав сьогодні на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, він не згоден із політикою уряду. Про це повідомляє…

18 часов назад

Російський окупант засунув гранату собі під бронежилет та підірвав ВІДЕО

Получи фашист гранату! Российский солдат был атакован украинским дроном. Не справился со стрессом и принял решение ускорить процесс, засунув гранату…

1 день назад

США виділять Україні новий пакет допомоги на $2 млрд, — Блінкен

Глава Держдепу США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати виділять ще 2 млрд доларів допомоги Україні. Про це він заявив…

1 день назад