Категории: Украина

У Львові випустили «Оболонь-А» — мобільний пункт управління артбатареєю

 Державне підприємство «Львівський державний завод «Лорта» розробило рухомий пункт управління артилерійською батареєю «Оболонь-А».

na.mil.gov.ua

Він являє собою машину старшого офіцера батареї на базі тягача МТ-ЛБ, укомплектовану спеціальною новітньою апаратурою. Вона може працювати як від основного двигуна, допоміжного електроагрегата, так і протягом 40 хвилин від акумулятора. У наявному програмному забезпеченні закладено надійний алгоритм бойової роботи артилерійської батареї. Завдяки цьому виникає можливість відкривати вогонь батареї набагато швидше.

— Сучасна апаратура дає змогу робити обрахунки як у процесі підготовки до відкриття вогню, так і під час керування ним в автоматизованому режимі. Починаючи з моменту визначення установок та інших даних для стрільби, здійснення топографічної, метеорологічної та балістичної підготовки в батареї до відкриття вогню потрібно буде до 90 секунд. Тоді як нині робота існуючих засобів підготовки до стрільби артилерійською батареєю забирає значно більше часу, — каже головний конструктор дослідно-конструкторської машини «Оболонь-А» Богдан Оліярник.

До того ж сучасні засоби зв’язку розроблено таким чином, щоб можна було передавати команди в цифровому вигляді. Це забезпечує прихованість підготовки до відкриття вогню та передачу необхідних даних протягом кількох секунд. В умовах, коли противник застосовує засоби РЕБ, така здатність набуває особливої ваги.

За словами розробників, у цю машину закладено чималий ресурс для модернізації, що дає змогу за рахунок удосконалення існуючого програмного забезпечення збільшувати кількість завдань, які потрібно вирішувати. Вони сподіваються, що найближчим часом «Оболонь-А» надійде на державні випробування.

Сергій ВОРОНКОВ

P.S. Торік на озброєння війська прийнято 17 зразків ОВТ

У бюджеті на 2017 рік на технічне підсилення війська передбачено 18% від оборонного бюджету, а це 11,7 млрд грн, що майже на 3,6 млрд грн більше, ніж 2016-го

Протягом минулого року на озброєння вітчизняного війська було прийнято 17 і допущено до експлуатації 64 зразки ОВТ. На думку фахівців Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки, у питанні технічного підсилення війська можна було досягти й більшого прогресу, але цьому суттєво завадило недоотримання військовим відомством (понад 2 млрд грн) додаткових коштів від конфіскату

На надані з держбюджету асигнування 2016 року за державним оборонним замовленням було закуплено для Збройних Сил 1191 одиницю зразків новітнього та модернізованого ОВТ. Наприклад, підприємства Державного концерну «Укроборонпром» виготовили 809 одиниць зразків ОВТ. Зокрема, модернізовані літаки типу Су та МіГ, модернізовані вертольоти, вітчизняний безпілотний авіаційний комплекс, комбінований пристрій викиду хибних цілей та станції оптико-електронного придушення до вертольотів та літаків, модернізовані бронетранспортери, автоматичні гармати, переносні протитанкові ракетні комплекси й ракети до них, модернізовані та нові РЛС.

Окрім того, підприємства інших форм власності виготовили 382 одиниці зразків ОВТ. Серед них — десантно-транспортні вертольоти, малі броньовані артилерійські катери, броньовані медичні машини, наземні радіолокатори ближньої дії, радіолокаційні та радіорелейні станції, автомобілі сімейства КрАЗ та МАЗ.

Як ви розумієте, сталий прогрес у технічному оновленні війська напряму залежить передусім від розмірів фінансування цієї статті видатків. З огляду на військовий бюджет 2017 року є привід для оптимістичних прогнозів. Цього року видатки Збройних Сил збільшено практично за всіма основними напрямками. Проте найбільше зросло фінансування порівняно з торішніми показниками на потреби розвитку озброєння. Тож на створення новітніх зразків ОВТ, проведення НДДКР та розробку новітньої військової техніки спрямують 18% від оборонного бюджету, а це — 11,7 млрд гривень, що майже на 3,6 млрд грн більше, ніж торік. Важливо, що Міністерство фінансів України під час розрахунків цієї статті врахувало заплановані показники необхідного фінансування для реалізації Програми розвитку ЗСУ до 2020 року.

За попередніми підрахунками фахівців Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки, такий обсяг фінансування дасть змогу постачати у військо більше як 10 тис. одиниць ОВТ й 3,5 млн одиниць боєприпасів.

До того ж, окрім зазначених номенклатур, поточного року за договорами, укладеними торік, передбачено постачати в Збройні Сили України 752 одиниці новітніх та модернізованих зразків ОВТ. Це не дозволить зупинити технологічний процес виготовлення озброєння та військової техніки на підприємствах. Зокрема, 661 одиницю виготовлять на підприємствах Державного концерну «Укроборонпром». Серед них — легкі переносні ракетні комплекси, автоматизовані комплекси звукової розвідки, модернізовані літаки, броньовані ремонтно-евакуаційні машини, броньовані санітарно-евакуаційні машини, тактичні бойові колісні машини.

На підприємствах інших форм власності передбачено виготовити 91 одиницю ОВТ, зокрема, безпілотні авіаційні комплекси, модернізовані вертольоти, броньовані автомобілі, десантні катери, комплекси радіоелектронної боротьби з безпілотними літальними апаратами, постановники радіоперешкод, радіорелейні станції.

Загалом поточного року передбачено завершити розробку, провести комплекс випробувань та прийняти на озброєння близько десяти зразків ОВТ, зокрема, комплекс автоматизованого управління артилерійськими підрозділами, модернізовану реактивну систему залпового вогню, рухомий автоматизований командний пункт підрозділів ППО, модернізований переносний зенітний ракетний комплекс, командно-штабну машину на базі БТР/БМП тощо.

Сергій ВОРОНКОВ
 

Последние новости

Данія оголосила про пакет допомоги Україні на €750 млн

Сьогодні, 16 травня, міністерство оборони Данії оголосило про виділення Україні нового пакету військової допомоги на €750 млн, який передбачає внески…

7 часов назад

Порошенко привіз техніку у бригади армійської авіації

Петро Порошенко привіз техніку у бригади армійської авіації. Спеціально на замовлення авіаторів Фонд Порошенка з волонтерами ГО “Справа Громад” виготовляють…

7 часов назад

Народ підтримує збільшення тарифів на електроенергію

Одночасно з інформацією про отримання фірмою сценариста "Слугі народа" 750 мільйонів за поставку електроенергії - виходить соціологія, згідно якої народ…

10 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 16.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 16.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

17 часов назад

Замах на Фіцо: нападник пояснив, що він не згоден з політикою уряду

Як пояснив чоловік, що напав сьогодні на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, він не згоден із політикою уряду. Про це повідомляє…

1 день назад