Категории: Украина

Новий український шолом

 На початку АТО каска нарівні з бронежилетами стала найпотрібнішим елементом особистої екіпіровки нашого воїна

Військові медики, які рятують наших бійців у зоні АТО, постійно наголошують на важливості захисного індивідуального спорядження. Адже за статистикою, левову частину поранень солдати зазнають від осколків, гребуючи бронежилетами та шоломами. Цю просту істину давно засвоїли у країнах НАТО. Якщо їхній боєць під час бойових дій зніме засіб індивідуального захисту й зазнає поранення, то відповідно до контракту до нього застосовуватимуться доволі жорсткі санкції.

Українська армія вступила у війну, маючи для захисту своїх військовослужбовців лише радянський СШ-68. Щоб екіпірувати основні підрозділи Збройних Сил України сучасними засобами бронезахисту, колективу «НВП «Темп-3000» знадобилося кілька місяців. Слід наголосити, що США та європейські країни розробляли засоби захисту голови з початку минулого століття. І якщо в першій його половині про властивості шолома, який захищав би від куль, можна було тільки мріяти, то сьогодні це вже звичайна річ.

Українська «Каска-1М» нарівні з бронежилетами на початку АТО стала, мабуть, найпотрібнішим елементом особистої екіпіровки українського воїна. Добре, що технологія виробництва сучасного шолома з надвисокомолекулярного поліетилену була відпрацьована ще під час перебування частин Збройних Сил України у складі коаліційних сил в Іраку. За два роки АТО вдалося закрити всі першочергові потреби у надійному засобі захисту голови у війську, Національній гвардії, Державній прикордонній службі та інших силових структурах України.

На підприємстві «Темп-3000» розповіли про величезну роботу зі створення нового шолома для силовиків. Використовуючи сучасні вітчизняні та зарубіжні технології, фахівці створили принципово новий шолом світового рівня із застосуванням параарамідних матеріалів. Слід зауважити, що роботи з розробки шолому за цією технологією здійснювалися на підприємстві ще з середини 90-х років, але на той час так і залишилися неактуальними. Для композитних бронешоломів на потужностях «Темп-3000» освоєно виробництво балістичної параарамідної тканини з подальшим нанесенням полімерної термореактивної сполуки. Ця технологія дозволяє отримувати монолітні вироби складної форми.

У процесі створення шолома виготовлено і випробувано моделі з різними варіантами геометрії купола. Враховувалися як нинішні вимоги до цих товарів за стандартами STANAG, так і можливе посилення параметрів кулестійкості і захисту від осколків. Активно використовуючи 3D-моделювання та інтегровану у виробничий процес систему автоматизованого проектування і розрахунку, інженери і технологи компанії виготовили десятки прототипів, щоб досягти результату світового рівня.

Черговий робочий зразок перспективного шолому від «Темп-3000» гідно витримав випробування на стрілецькому рубежі. Ковпак шолома з арамідної тканини Twaron був обстріляний патронами 9х19 Парабелум, які вважаються одними з найпробивніших, з дистанції 5 метрів. По об’єкту випробування було зроблено 5 пострілів в усі проекції (кут зустрічі — 90°). При цьому швидкості вражаючого елементу коливалися несуттєво — від 423 до 433 м/с. Для детального вивчення результатів ковпак було розрізано на місцях кількох кульових входів.

Новий шолом для армії відповідатиме 1-А класу за ДСТУ і 3-А класу NIJ стандарту США. І найголовніше — вага. Маса готового українського шолома становить 1,35 кг, що на сто грамів менше, ніж у сучасних аналогів. І якщо з точки зору великих калібрів і багатотонних вантажів така відмінність у вазі комусь здасться несуттєвою, то досвідчені користувачі військового спорядження точно оцінять подібне зменшення маси шолома.

При розробці нового виробу величезна увага приділялася підшоломнику. Адже важливо не тільки захистити голову бійця, але і зробити максимально комфортним використання шолому протягом багатьох годин — на позиції, під час виконання бойових і навчальних завдань. Окрім того, особливу увагу було сконцентровано і на зовнішньому захисному шарі. І не лише для поліпшення захисту шолому від пошкоджень, але і для удосконалення його «роботи» в інфрачервоному спектрі. В результаті він став майже непомітним для тепловізорів.

Фахівці «НВП «Темп-3000» так само передбачили можливість кріплення на шолом додаткового обладнання. Його геометрія передбачає можливість монтування приладу нічного бачення на уніфікованій платформі, а додаткових аксесуарів (ліхтар, комбат-камера тощо) — на планки Пікатінні, які можуть розташовуватися на бічних поверхнях шолома.

У новому виробі максимально враховано досвід і побажання безпосередніх учасників бойових дій. І судячи з відгуків з АТО, у співробітників «Темп-3000» ще багато роботи з розширення номенклатури шоломів. Адже в сучасній війні у кожного фахівця має бути своє, адаптоване під його завдання, екіпірування. Це стосується і десантників, і моряків, і членів екіпажів бойових машин, і, звісно, льотчиків.

Микола ФЕДОРКІВ

Последние новости

Українці 10 років тому відстояли Одесу

Щось в нас мало гулянь з приводу визначної перемоги здобутої 10 років тому. Українці 10 років тому відстояли Одесу. Рашка…

7 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 02.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 02.05.2024 1. Попит на російське вугілля знижується. - Китай, найбільший імпортер…

8 часов назад

Росіянам вдалось прорватись і закріпитись в Очеретиному

Російським окупантам вдалося прорватися та закріпитися у селищі Очеретине Покровського району, що на Донеччині. ЗСУ вживає всіх заходів, щоб вибити…

10 часов назад

Відступати небезпечно: військові заявляють про майже повну відсутність тилових ліній оборони, — АР

Замість траншей та окопів на фронті подекуди - ями, в яких важко сховатися, інженерної техніки не вистачає, а будувати оборонні…

14 часов назад