Категории: Мнение

Для чого Україна створює спільну з країнами НАТО військову бригаду?

 У польському місті Люблін розпочав роботу штаб міжнародної бригади, до складу якої увійшли військовослужбовці з України, Польщі та Литви.

(Справа наліво) Міністр оборони України Степан Полторак, міністр оборони Литви Юозас Олекас та міністр оборони Польщі Антоні Мацєревич під час прес-конференції у Любліні. 26 січня 2016 року

Це перша спільна бригада, де українські солдати служитимуть спільно з військовими з країн-членів НАТО. В підрозділі наразі працюють 18 українців. За словами міністра оборони Степана Полторака, ця бригада стане «локомотивом», що наблизить українські Збройні сили до стандартів Північноатлантичного альянсу. Водночас, зазначають експерти, не слід очікувати, що бригада буде коли-небудь задіяна в бойових діях на Донбасі.

Бригада під назвою «ЛитПолУкрбриг» (LITPOLUKRBRIG) базуватиметься у Любліні. Керівником підрозділу призначений також польський офіцер. Українець, став його заступником. Втім, щороку посади змінюватимуться між країнами. Загалом, як повідомляли раніше в Генштабі ЗСУ, у складі бригади буде більш як півтисячі українських військових.

У перший день роботи штабу міністр оборони Степан Полторак заявив, що формування бригади завершиться вже у наступному році.

«Створення військового об’єднання завжди потребує великих сил і часу. Треба було створити передумови для створення бригади – ми їх створили. Визначились з місцем і керівництвом. 2015-2016 роки присвячені формуванню штабу та проведенню одиничної підготовки. А в 2017 році ми плануємо вийти на масштабні навчання в складі бригади і набуття бойових спроможностей цієї бригади», – розповів міністр.

За словами міністра, бригада «стане вагомим чинником забезпечення регіональної безпеки на військовому рівні». Раніше Степан Полторак заявляв, що Україні треба 5 років, аби реформувати Збройні сили до стандартів НАТО. На думку міністра, робота у спільному з країнами-членами альянсу підрозділі неабияк сприятиме цьому процесу. Наразі, в штабі служать 18 українців. Один з них – рівнянин Олександр Гайн. До бригади він потрапив після спеціального відбору і вже відзначає переваги підготовки спільно з натовськими експертами.

«Наші військовослужбовці, які пройшли навчання з натовськими інструкторами, ті ж мобілізовані чи кадрові військові, вони набагато ефективніші в бою. Тобто, вони краще виконують накази, серед них менше втрат і в них вища мотивація. Вони бачать, на кого можна рівнятися. Для нас це, звичайно, величезний плюс – мати справу з натовцями», – розповів Гайн.

Бригада не буде застосовуватись на території України

Після закінчення підготовки, бригаду планують застосовувати у миротворчих місіях ООН. Водночас про діяльність формування на території України наразі не йдеться. Хоча, у перший день роботи штабу формування, міністр оборони Польщі Антоні Мацєревич заявив, що «бригада є чітким сигналом для усіх, хто намагається підірвати мир у Європі». Втім, на думку заступника директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Антона Міхненка, сигнал цей адресований не лише Росії.

Це певний меседж, в тому числі і для країн-членів НАТО, що українські військові вже діють в складі спільної бригади з військовими з країн НАТО Антон Міхненко

«Це певний меседж, в тому числі і для країн-членів НАТО, що українські військові вже діють в складі спільної бригади з військовими з країн НАТО. Якщо Україна співпрацює з військовослужбовцями цих країн, то це вже певний політичний меседж, що Україна інтегрується і приймаються практичні кроки стосовно інтеграції до стандартів НАТО», – вважає Антон Міхненко.

Договір про створення спільної українсько-польсько-литовської бригади був підписаний у Варшаві ще 19 вересня 2014 року. Загалом у складі формування передбачено створення чотирьох батальйонів: по одному з України та Литви, а також два польських.

Левко Стек



mil.gov.ua

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 08.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 08.05.2024 1. Звітність «Газпрому» показала, що компанія більш ніж удвічі знизила…

10 часов назад

Зеленський та Єрмак прибирають Кубракова

Зеленський та Єрмак прибирають Кубракова: міністерство інфраструктури розділяють на дві частини - Кубраков буде змушений подати у відставку Як повідомляв…

10 часов назад

Через 2 роки злий замисел викрито. Ну слава богу

ФСБшний куратор полковника президенстької охорони в лютому-березні 2022 року в перші дні вторгнення дав йому завдання знайти виконавців серед президентської…

10 часов назад

Київрада визнала Залужного почесним громадянином: «Слуги народу» відмовились голосувати та вийшли із зали

Ексголовнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного визнано почесним громадянином міста Києва. Фракція "Слуга народу" під час голосування залишила залу. Про це повідомив депутат Київради,…

11 часов назад